Her finder du nyttig information omkring det praktiske med hensyn til svømmetræningen.
Nyttige ting at have med til svømning
Det anbefales at købe nogle svømmebriller (ikke dykkerbriller), ikke mindst for dine børn, for at vænne sig til klorvandet og bedre at kunne orientere sig under vandet.
Tætsiddende svømmebukser/svømmedragt, ikke badeshorts og t-shirt, da man har større bevægelsesfrihed, og desuden bliver vandmodstanden mindre, så man bruger mindre kræfter på at bevæge sig.
Et håndklæde til at tørre sig med efter man har vasket sig under bruseren, er en nødvendighed.
Når man har langt hår bør man bruge badehætte, det er i hele taget er det en god ide at bruge badehætte, da det er hårdt ved håret. En hårelastik er også en rigtig god idé.
Du kan evt. tage en t-shirt med til at tage på for at undgå at sidde og fryse på kanten af bassinet, hvis noget af undervisningen foregår på kanten, eller hvis du ikke føler dig tilpas med at gå rundt i svømmehallen kun iført badetøj.
Finder svømningen sted i Universitets Svømmehallen, Bolbro svømmehal eller Vollsmose Svømmehal skal du desuden huske at have dit adgangskort med.
Der udleveres ved sæson opstart eller første træning et kort pr. barn og mulighed for et ledsagerkort til voksen pr. barn til det fyldte 7. år.
Omklædning
Der er omklædning 15 minutter før og efter hvert hold. Dvs. at hvis dit hold begynder kl. 17.00, kan du klæde om fra kl. 16.45.
Du bedes komme i god tid, så du er klar og omklædt, når undervisningen går i gang.
Børn fra det fyldte 7. år klæder om og bader i eget køns omklædningsrum. Derfor gå barnet selv i omklædning uden en voksen fra det fyldte 7. år.
De første gang barnet skal til svømning, kan en af samme køn hjælpe barnet således barnet ved hvordan det foregår.
Dette er primært for at undgå, at andre børn og voksne ikke skal føle ubehag ved at klæde om sammen med det modsatte køn.
Er det er barn med særlig behov, skal man kontaktet trænerkoordinatoren inden barnet starter til svømning, således der kan laves en aftale.
Husk at vaske dig før svømningen
Det er vigtig, at alle der skal svømme, vasker sig med sæbe grundigt før svømmetøjet tages på. Ved brusebadet fjernes de døde hudceller fra kroppen. Hvis de ikke vaskes af, inden man hopper i vandet, ender de døde hudceller i vandet inde i svømmehallen, og så skal der bruges flere kemikalier til at holde vandet rent.
For at undgå det, så tag lige og vask dig!
Kamerapolitik
I H2Odense følger vi som minimum kommunens ordensreglement, men især på området omkring kamerapolitik har vi skærpet reglerne. Derfor har vi af hensyn til samtlige medlemmer og for at forebygge krænkende episoder valgt at AL brug af smartphones, tablets samt andet udstyr, der kan tage billeder eller optage video, ikke må bruges i vores haller og omklædningsfaciliteter, når vi har klubtræning i H2Odense.
Ved tvivl kan du henvende dig til din halansvarlige eller til bestyrelsen.
Opdriftsmidler - Vinger, bælte, aquaorme osv.
Der findes to forskellige typer opdriftsmidler: Passive (vinger, bælte, swimfins mm) og aktive (aquaorme, plader mm). Forskellen er om de er spændt fast på kroppen (passive) eller om man skal holde fast i dem, for at opnå opdriften (aktive).
I H2Odense bruger vi kun de aktive opdriftsmidler.
Det gør vi fordi man lærer, at man skal gøre noget aktivt for at holde sig oppe. Dels at holde fast i sit opdriftsmiddel, og dels at bevæge sig. Det kan man bruge den dag man hopper/falder i vandet uden, da man så bare bevæger sig på samme måde som man har øvet sig på. Er man vant til et passivt opdriftsmiddel er man vant til, at man ikke behøver gøre noget, for at forblive i overfladen, og ved derfor ikke hvad man skal gøre for at hjælpe sig selv, hvis man en dag er i vandet uden.
Sikkerheden kommer altid først, og derfor fravælger vi de passive opdriftsmidler.
Der er stor forskel på hvor gode/dårlige de forskellige typer af opdriftsmidler er. Som udgangspunkt er en aquaorm altid det bedste valg. Spørg træneren hvis du er i tvivl.
For at få den mest naturlige stilling i vandet, er det vigtigt at bruge opdriftsmidler, der støtter op om kroppens naturlige opdriftspunkt - lungerne, så man lærer øvelserne på den mest hensigtsmæssige måde, samtidig med at man tager højde for bevægelsesfrihed.
Har man vinger, bælte, swimfin mm på, påvirker man både opdriftspunkt og bevægelsesfrihed negativt, og derfor fråråder vi brug af disse. En aquaorm kan flyttes rundt, så man har mulighed for at øve netop det der i en given aktivitet er fokus på. Det er derfor den mest fleksible, og den vi foretrækker.
Når en svømmer er klar til oprykning til næste niveau
Det er altid den faste træners opgave at vurdere, hvornår en svømmer er klar til oprykning. Synes i det er ved at være på tide, og savner i en reaktion fra træneren, så spørg gerne hvad du/dit barn mangler at lære for at blive klar.
Når træneren giver besked om oprykning til den halansvarlige, modtager svømmeren en mail, med tilbud om oprykning. Der skal altid være mindst 2 dage mellem oprykningen og næste undervisning, før den kan træde i kraft, så træneren har en chance for at se om der er kommet nye til holdet.
Hvordan undgår vi uheld i vandet?
Vi oplever desværre for ofte, at vi bliver nødt til at indstille svømmeundervisningen og få svømmerne op af vandet grundet opkast eller afføring i vandet. Derfor vil vi appellere til, at I følger disse råd og anvisninger inden I eller jeres børn hopper i vandet.
- Mærk efter, hvordan du har det. Hvis du er sløj eller har kvalme, skal du ikke komme til svømning.
- Spis ikke alt for tæt eller tungt på svømmetiden. Der skal gerne være ½-1 time fra sidste måltid til svømningen starter.
- Husk at foretage toiletbesøg før du går under bruseren.
- Hvis du hoster meget, fx efter du har slugt vand, kan det sætte gang i opkastning. Sker det så skynd dig op på kanten og hen til nærmeste skraldespand.
- Husk at sige til træneren, hvis du får ondt i maven, eller hvis du tror, du skal kaste op.
Forældrenes 10 bud
- Du må ikke overføre egne forventninger til dit barn. Husk på at svømning er dit barns sport. Forbedringer og fremgang kommer på forskellige tidspunkter for hvert enkelt individ. Døm ikke dit barns præstation i forhold til andre, og pres det ikke til at gøre, hvad du tror er rigtigt og forkert. Det fine ved svømning er, at enhver kan se fremgang i personlig forbedring og derfor skal stræbe derefter.
- Du skal være en støtte uanset hvad. Der er kun et spørgsmål, du med rette kan stille dit barn, ”Har du det sjovt, med det du laver?” Hvis træning og stævner ikke længere er sjove, skal dit barn ikke presses til at fortsætte.
- Du skal ikke være træner for dit barn. Du har meldt dit barn ind i klubben, hvor der er kompetente trænere, der varetager denne opgave. Underminer aldrig trænerens opgave ved at gå langs bassinkanten. Træneren er ansvarlig for den tekniske og praktiske del af træningen. Du skal ikke komme med råd og vejledning til træneren eller barnet, heller ikke under stævner. Det er trænerens opgave. Det vil bare skabe forvirring og besværliggøre tillidsforholdet mellem svømmer og træner.
- Hvis du er med ved stævner, skal du være meget positiv. Kritiser aldrig dit barn eller træneren offentligt.
- Du skal erkende, at dit barn kan have frygt. 400 IM og 200 fly kan være meget stressende at overskue mentalt. I disse situationer er det helt i orden for svømmeren at være bekymret. Lad være at bagatellisere eventuel frygt. I stedet bør du opmuntre dit barn. Overbevis dit barn om at træneren ikke ville have foreslået det, hvis han/hun ikke mente, at dit barn kunne gennemføre det.
- Lad være med at kritisere officials hvis du ikke har lyst eller overskud selv. De er frivillige og gør det af interesse for sporten og efter bedste formåen.
- Ros dit barns træner. Forholdet mellem træner og svømmer er ganske specielt og bidrager til dit barns succes samt velbefindende. Kritiser aldrig træneren i svømmerens nærvær. Det vil kun skade forholdet mellem træneren og svømmeren, og i værste fald få indflydelse på svømmerens resultater.
- Lad være med at ”shoppe” efter ”den bedste klub”. Vandet er ikke mere blåt i naboklubben. Enhver klub har sine problemer at slås med, selv klubber der skaber mestre. Ofte har svømmere, der ofte skifter klub, svært ved at finde ind i kammeratskabet.
- Dit barn skal have andre mål end det at vinde. Det at give det bedste man overhovedet har i sig, er faktisk mere vigtigt end af vinde. En tidligere OL-svømmer sagde engang: ”Det var mit mål at sætte verdensrekord. Det gjorde jeg, men der var en anden, der også gjorde det, lige en anelse hurtigere end mig. Jeg opnåede mit mål og jeg tabte. Det gør mig ikke til en fiasko, faktisk er jeg meget stolt over, at mit mål er nået”.
- Forvent ikke at dit barn bliver olympisk mester. Der er kun ganske få pladser på holdet, der hvert fjerde år rejser til OL. Dit barns odds for at deltage på det hold er relativt lille. Svømning er så meget mere end OL, spørg bare træneren. Svømning giver selvdisciplin og sportmansship. Det giver selvtillid og god fysik, og så giver det livslange oplevelser og venskaber. Svømning skaber gode mennesker, og du skal være stolt af dit barn.